Publicerad 2013-11-30 13:49:39 i Allmänt
Jag är fortfarande supermätt efter frukosten imorse! Det absolut bästa med den här kosten måste vara att man äter sig mätt, inte överäter och håller blodsockret på ett jämn nivå (är inte längre trött på samma sätt)
Just nu står ett fröknäcke i ugnen, har varit nyfiken ett tag och nu hade jag alla saker hemma då jag ger det väl ett försök och hoppas på ett bra resultat, har läst så mycket bra om det här!
Ingredienser (1 plåt)
2dl hela linfrön
1,5dl sesamfrön
1dl pumpakärnor
1dl solroskärnor
Vatten
Gör såhär
Jag började med att rosta solroskärnor tillsammans med pumpakärnorna på medelvärme i en stekpanna.
Blanda alla frön i en bunke, täck med vatten och ställ in i kylen. Fröna suger åt sig vätskan och då blir det som en smet! Egentligen skulle smeten vila i kylen 6 timmar, men herregud, det tålamodet har jag icke så jag plockade fram bunken när de såg tillräckligt smetaktigt ut (efter typ två timmar).
Bred ut smeten på bakplåtsklädd plåt, försök få den så jämn som möjligt. Strö över salt.
Grädda på 125grader i 60minuter med stängd ugnslucka. Sänk efter det värmen till 100grader. Ta ut plåten och dela på brödet, förslagsvis med en pizzaslicer. Stoppa in i ugnen igen, ytterligare en timme. Öppna ugnsluckan varje kvart ungefär under den här timmen för att släppa ut fukt.
Stäng av ugnen efter en timme (om knäcket känns sprött vill säga, fortsätt annars ett tag till) och låt plåten stå kvar på eftervärmen, ha hela tiden en liten glipa öppen i ugnen.
Innan gräddning. Rätt snyggt ändå!
Nu har snart den första timmen gått, ska bli spännande att se hur konsistensen är!
Publicerad 2013-11-30 10:57:30 i Allmänt
Jag hittade häromdagen en bra lista i punktform från 1-5 där punkt 1-2 inkluderar livsmedel som man i stort sett kan äta fritt rent kolhydratsmässigt. Punkt 3 bör man ha lite kolla på (givetvis efter vad DITT syfte med LCHF är, är det viktminskning bör du hålla extra koll på denna!) Punkt 4-5 innehåller en del kolhydrater och bör därmed kanske inte ätas varje dag (Hittade listan hos http://jennysvardag.wordpress.com)
1) Kött, fisk, fågel, ägg, smör, kokosfett, olivolja (0g/100g något g ibland)
2) Ovanjordsgrönsaker och vissa mejerier, främst ost (1-2 g/100g)
3) Feta mejerier typ vispgrädde, creme fraiche (ca 3g /100g)
4) Magra mejerier typ mjölk, fil (ca 5g / 100g)
5) Frukt och bär (>5g per 100g)
Jag håller mig mest inom punkt 1 och 2. Äter visserligen grädde, yoghurt och mjölk, men jag tar alltid sojaprodukter eftersom jag är känslig mot mejeriprodukter, sojagrädden innehåller endast 1,6g kh/100g, sojayoghurten innehåller 2,1g/100g och sojamjölk 0,1g kh/100g. Perfekt ersättning mao :)
Publicerad 2013-11-30 09:35:03 i Allmänt
Godmorgon!
Jag har alltid lampor tända i stort sett dygnet runt i lägenheten (alltså smålampor och ljusslingor). När jag kliver upp på morgonen och det fortfarande är lite mörkt är det ju såå mysigt! 😍
Just nu har jag precis ätit frukost framför nyhetsmorgon. Idag körde jag på en, för mig, ny frukost! Stekt ägg med smält goudaost på, keso med vaniljpulver, liten skvätt grädde, lite kokosflingor och min egenrostade müsli. Självklart drack jag en latte till!
Lite orolig att få ont i magen nu med tanke på keson. Brukar ju försöka äta mejerifritt så långt det går, men ja den som lever får se! Gott och mättande var det i alla fall!
Kram
Publicerad 2013-11-29 18:33:06 i Middag
Hej!!
Har inte skrivit något på länge. Jag har ju varit sjuk (envis jäkla förkylning!) så jag har inte gjort så mycket annat än att slöa i soffan för att krya på mig!
Idag provade jag att göra rättikagratäng för tredje gången. (Första gången blev katastrof med väldigt bitter smak, andra gången blev helt okej men inte mer än så) idag provade jag att göra på ett annat sätt och den blev såå god!!
Rättikagratäng ca 2portioner
(Mäter aldrig något när det gäller mat, så jag skriver bara på ett ungefär)
400-500g rättika
2dl grädde (jag använder sojagrädde eftersom jag är känslig mot mejeriprodukter)
0,5dl sojamjölk
Ca 50g cream cheese (jag använde med smak av vitlök och örter då den innehöll lika mkt kh som den naturella)
0,5 st lök (eller lökkrydda)
Ost
Vitlök
Salt
Peppar
Skiva Rättikan. Koka ihop den tillsammans med grädde, färskost och kryddor i 20minuter.
Smörj en ugnsform och häll över rättikablandningen. Riv ost över. Stoppa in i ugnen på 225 grader i ca 20-25min. Känn på Rättikan så den inte är stenhård.
Jag serverade den till min goda köttfärslimpa fylld med ädel- och brieost, champinjon/gräddsås, ICAs steviasötade lingonsylt och ruccola. Vart otroligt gott!!
Mums!!
Publicerad 2013-11-26 20:24:18 i Middag
Ligger i soffan med tända väldoftande ljus (ungefär vad jag gjort under hela dagen) och försöker kurera mig. Vad trött jag blir förresten på att såna där långa ljus brinner ner så snabbt, får byta hela tiden tycker jag! Undra om de finns några som brinner långsamt?
Idag slängde jag snabbt ihop hamburgerbröd till min middag som bestod av lammburgare. Brödet vart helt kanon verkligen. Precis sådär luftigt och ljuvligt som man vill ha det!
Såhär gör du (3st bröd):1dl pofiber
1dl vatten
1dl riven ost
1msk fiberhusk
1/2tsk bakpulver
1ägg
Salt
Sesamfrön (hade jag tyvärr inga)
Blanda alla ingredienserna, forma bullarna och platta till. Strö över sesamfrön. Grädda på 200grader i ca 20minuter!
Gjorde guacamole som dressing. Hur jag gör den är som följer:
1avokado
Vitlökskrydda efter smak, jag hade massor. Älskar vitlök 😍
Svartpeppar
En skvätt sojagrädde
Rör ihop! Ingen "riktig" guacamole, men jag gillar den bäst såhär! Mmh...
Publicerad 2013-11-26 13:24:52 i Allmänt
Verkar aldrig bli frisk, men vilar mer än någonsin och dricker litervis med te. Mysigt på ett sätt! :) nu har jag dock hemskt ont i ryggen och magen. Känns som att jag har ett skärp hårt åtdraget runt midjan, misstänker att det är gallan som bråkar med mig! Smärtan går att stå ut med, men svårt att hitta en bekväm ställning, får nästan mer ont när jag ligger ner..
Jaja mycket gnäll nu!
Idag åt jag en mycket god och rättså efterlängtad frukost, är sjukt mätt än. Det vart sojayoghurt, kaffelatte och brödet från den goda lchfmixen, på dem hade jag kladdiga ägg, himalayasalt och makrill! <3
Har planerat att äta lammburgare (kul namn tycker jag!) till mat sen. Hoppas bara på att bli hungrig, matlusten är ju inte direkt på topp om man säger..
Kram
Publicerad 2013-11-25 14:45:53 i Allmänt
Hej!
Idag vaknade jag åtta och mådde som pesten själv.. Hade hemsk huvudvärk, onda bihålor och läppar som var torra som snus. Tog en Ipren och efter de mådde jag lite bättre.
Eftersom jag tycker synd om mig själv slängde jag ihop lussebullar efter ett nytt recept jag hittade hos mariannslchf.se (jag kan inte länka, vet inte varför?!)
Att baka glutenfritt är rätt knivigt kan jag tycka. Det blir ju liksom inte samma konsistens på degen som med vetemjöl, men det går, med lite tålamod ;)
10 st katter
50g smält smör
4-5ägg
2,5msk sötin
1dl grädde eller mjölk (jag använde sojamjölk)
1dl kokosmjöl
4msk fiberhusk
2tsk bakpulver
0,5-1g saffran
Äggvita till pensling
Gör såhär:
Vispa ägg och sötning fluffigt! Häll i det smälta smöret, mjölken/grädden samt saffran. Vispa ihop.
Blanda de torra ingredienserna väl och häll ner dem i äggsmeten och blanda väl. Låt svälla en stund och rulla sedan ut "korvar" och forma dem till lussekatter!
Grädda på 175grader i ca 15min!
Har inte smakat dem än (och kommer väl troligtvis ändå inte känna smak) men de ser fantastiska ut och jag antar att det luktar väldigt gott ;)
Publicerad 2013-11-24 20:21:08 i Allmänt
Får tvinga mig själv att äta idag. Har som sagt ingen matlust och är inte ens hungrig.
Gjorde precis en supergod varm macka (rulle?!) med rökt kyckling, spenat och mild hushållsost.
Vart otroligt gott. Skönt att jag har mina smaklökar i behåll, än så länge!
Wrappen är mejerifri och smidig som sjutton att göra! Tror jag skrivit om den förut? Går att använda den till allt möjligt, göra egen pasta, lasagneplattor, tacos och uppenbarligen som bröd med :)
Wraps (ca 4portioner, men beror på vad du ska ha dem till)
4ägg
1dl vatten
0,5dl fiberhusk
Salt, andra goda kryddor, tex örtsalt och vitlök
Sätt ugnen på 150grader.
Blanda torra ingredienserna. Vispa ägg och vatten. Blanda i de torra ingredienserna i äggsmeten. Blanda ordentligt. Dela degen på två, kavla ut TUNT på ett bakplåtspapper. Använd plastfolie emellan kaveln och degen. Kör in degen i ugnen i ca tio minuter!
Wrappen kan förvaras i kylskåp några dagar tills du vill använda den :) Linda bara in i plastfolie!
Publicerad 2013-11-24 17:06:31 i Middag
Har inte skrivit på ett tag, har åkt på en hejdundrande förkylning. Varit hängig och trött ett tag och igår vaknade jag med svullen hals, täppt näsa och onda bihålor.. Har min jobbhelg egentligen, jobbade i fredags och igår, igår var det otroligt kämpigt och idag känner jag mig sämre så fick tyvärr stanna hemma och blir även hemma imorgon!
Har varit väldigt dåligt med matlust idag, men lyckats få i mig lite gröt och äggröra till frukost och nu till middag panerade jag rödspätta och åt tillsammans med blomkålsmos och kräft- och dillröra. Mycket gott!
Panerar fisken med ägg, kokosmjöl samt pofiber. Blir otroligt gott och knaprigt!
Publicerad 2013-11-20 19:04:55 i Bakning
Har ju den senaste tiden snöat in en aning på saffran och nu när jag inte mår bra passade jag på att knåpa ihop en egen variant på lchf-lussekatter (att laga mat och baka ger mig ALLTID energi och glädje)
Lussekatter (7st små)15g rumsvarmt smör
1ägg
1/2dl kokosmjöl
2msk pofiber
1/2msk fiberhusk
1,5msk sötin
1tsk bakpulver
2tsk saffransarom
Vaniljpulver
3msk kokande vatten
6msk mandelmjölk
Gör såhär:
Vispa ägg fluffigt med elvisp. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll det ner i äggsmeten. Blanda smör med saffransaromen och rör ned även det i smeten. Häll i vatten och mjölken. Blanda väl.
In i mitten av ugnen, 150grader i ca 20-25min, men känn på kissarna emellanåt!
Smakade verkligen gott!!!! <3
Publicerad 2013-11-20 13:16:05 i Allmänt
Idag är en sån här dag där jag helt saknar ork och energi.. Orkar verkligen ingenting och jag känner mig så hemskt kort i huvudet. Det tillsammans med jobbdag är ju inte helt optimalt! Tur att jag har de mest fantastiska kollegorna!! <3
Ska försöka sticka hemåt så snabbt det bara går, ska hämta ut ett paket från liveo med lite mandelmjölk bland annat (bästa) har tack och lov ledig dag imorgon så jag ska verkligen försöka vila upp mig så mycket det går!
Någon som har energi till övers kanske eventuellt? ;)
Även här ser jag trött och sliten ut, så den bilden får passa dagen till ära!
Publicerad 2013-11-19 21:28:21 i Allmänt
Tillverkade ett nytt smidigt bröd idag innan jobbet. Ett bröd som steks i stekpannan (väldigt likt hällakakor i smaken!)
Spånade sen lite på jobbet hur man skulle kunna göra receptet något mer matigt och tänkte att det vore gott med zucchini i vilket det också blev!
"Stekbröd" (en stor brödskiva eller fler små. Jag delar degen i två)
2ägg
4msk pofiber
1tsk bakpulver
Ca 50g riven zucchini
Vispa ägg fluffigt (råkade själv glömma det idag så degen vart hårdare än vad jag föredrar, men det gick det med)
Blanda de torra ingredienserna och rör ned i äggsmeten. Riv zucchini och lägg på ett papper en stund då den är väldigt vattnig. Blanda i den. Stek brödet i stekpannan på låg värme (jag hade steg fem av nio) ca 5min på varje sida.
Nästan i likhet med en omelett
Färdigstekt
Jag rostade brödet och det vart super! Det här kommer jag absolut göra fler gånger! :)
Publicerad 2013-11-19 21:11:00 i Allmänt
Hej! Oh my.. Tror jag idag gjorde den godaste middagen på länge! Gud så gott det var alltså! Och det bästa är att jag vet att jag får äta den imorgon med!!
Wraps som är mejerifri fylld mer en ljuvlig röra med kräftstjärtar, räkost och massa dill! (det är min skål som gör att det blir rosa:P)
Wraps (2 bröd)
4 ägg
1dl vatten
0,5dl fiberhusk
2msk kokosmjöl
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg fluffigt tillsammans med vatten (alltid mer lättbearbetad deg då!) blanda fiberhusk och kokosmjöl och häll över i äggsmeten. Rör ihop. Blanda i kryddor om ni vill. Jag hade lite vitlök och örtkryddor samt salt då givetvis.
Dela degen på två, kavla ut tunt tunt på bakplåtspapper med en plastfolie mellan deg och kavel. Försök som sagt få degen så tunn som möjligt för bästa resultat!
Stoppa in i ugnen i 15 minuter. Låt svalna en stund medan du rör ihop röran.
Kräftröra med dill (ca 3-4portioner)
2dl mandelgrädde/sojagrädde (eller vanlig grädde/gräddfil/créme fraiche om du inte äter mejerifritt)
Redrix för att få smeten tjock. Jag tycker röran blir alldeles för rinnig utan.
Rör ihop dessa två till en början och låt svälla ihop en aning
Dill. Jag hade cirka ett halvt paket frusen hackad dill
Dryga 100g kräftstjärtar
Räkost med chili efter smak. Jag hade kanske 50 gram?
Rör ihop allting.
Lägg över röran på en wrap (täck ca hälften av wrapen) rulla ihop. Ringla ädelost (eller annan ost) över den och in i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter.
Otroligt gott! Vill bjuda alla på denna rätt för att den var så god! Åh...
Berätta vad ni tyckte om ni gör den! 😍
Publicerad 2013-11-18 23:05:45 i Allmänt
Vad tror ni det här ska bli?
Håller tummarna för att det ska bli som jag vill!! <3
Publicerad 2013-11-18 11:07:07 i Allmänt
Godmorgon!
Var uppe redan kl sju imorse, gott om tid innan kvällsjobb mao :) det gillas!
Åt en god frukost i form av min hemmagjorda rabarberkräm, bröd med rökt kyckling och brieost samt en sojalatte!
Mums deluxe!
Passade även på att baka nytt bröd då mitt förra var på väg att ta slut! Gjorde om lite i mitt tidigare recept och det här vart mycket bättre! De vart fluffigare och inte alls så kompakta som tidigare!
Bröd (8st efter delning)
7ägg
1/2 msk vitvinsvinäger
3msk kokosmjöl
2 msk fibrex
1dl pofiber
1/2krm bikarbonat
1tsk bakpulver
1msk fiberhusk
Gör såhär:
Vispa ägg med vitvinsväger fluffigt. Ju fluffigare desto bättre!
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten. Forma fyra bullar och platta till dem (gör dem ej för tjocka men tillräckligt för att det ska gå att dela dem på hälften)
In med dem i ugnen på 225 grader i ca tio minuter. Låt dem sen vila på galler tills de svalnat något. Skär dem på mitten!
Jag rostar alltid mina, med fibrex i vart de mer lika rostbröd i konsistensen jämfört med utan. De här går även att använda som tex hamburgerbröd.
Bild 1 innan gräddning och bild 2 efter. Mycket nöjd :)
Publicerad 2013-11-17 21:16:27 i Allmänt
Men ärligt talat? Vart tar den lediga tiden vägen? Gör ju inget annat än jobbar, skulle gärna kunna vara ledig jämt!
Har stått och lagat matlådor till kommande jobbvecka nu såhär på kvällskvisten! Idag vart det kyckling och champinjoner i ädel- och dijonsenapsås. Mycket gott! <3

4-6 portioner
300g färsk kycklinglårfilé
Ca 100g färska champinjoner
5dl grädde/mjölk/kokosmjölk/sojamjölk/mandelmjölk
2dl färsk bladspenat
Ca 50g ädelost på tub (kavli använder jag)
Ca 1msk dijonsenap
Stek kyckling och champinjoner. Blanda mejeriprodukten med senapen och ädelosten samt valfria kryddor (jag använder salt, svartpeppar, kycklingkrydda, rosmarin och vitlök) häll såsen över kycklingen. Häll över spenaten. Låt småputtra i några minuter. Klart!
Jättegott!
Publicerad 2013-11-17 18:37:54 i Allmänt
Pastan jag skrev om två inlägg ned vart otroligt god! Tyvärr vart den, som jag skrev och misstänkte, alldeles för tjock då jag inte hade ork eller lust att kavla ihjäl mig. Nästa gång får jag dock hitta den orken ;) ytterligare ett problem med pastan var att den väldigt lätt klumpade ihop sig och blev till en enda klump när man värmde den för länge. Nästa gång lägger jag in den i micron när det andra nästan är klart. I övrigt var den som sagt helt klart väldigt ätbar! Den var så pass bra att jag till och med glömde att fota!
Rättikagratängen däremot slängde jag.. Den hade idag fortfarande den där bittra, beska smaken. Urk! Fick tips om att koka den längre innan den ska in i ugnen, så idag har jag gjort ett nytt försök. Den står för tillfället i ugnen och göttar till sig. Vet inte hur länge den kommer bli kvar där inne. Jag har tappat räkningen av tiden sen länge tillbaka, den blir ju aldrig mjuk?! Snart ska jag titta till den igen, spännande att se om smaken blev annorlunda med kokning innan!
Publicerad 2013-11-17 18:25:30 i Tips
Ni kanske tror att jag inte gör annat än står och grejar i köket och det är helt riktigt faktiskt ;) så fort jag har en stund över spånar jag på vad jag kan hitta på och prova på!
Idag på maxi köpte jag en kräm sötad med stevia och erythiol (perfekt), dock innehåller den ändå mycket kolhydrater (9g/100ml) så då sattes min hjärna såklart igång. Varför inte göra egen kräm?!
Köpte hem rabarber (innehåller endast 3gkh/100g) och ställde mig hemma och kokade ihop en egen variant!

Hur god som helst!!
Gör såhär (2port)
100g rabarber
Vatten. Jag hällde på så det täckte rabarberna och lite till
Vaniljsocker (använder vaniljsocker från lowcarbshop.se som är sötat med erythiol)
Stevia droppar med smak av vanilj
Jordgubbsarom (två korkar)
Lite redrix som förtjockning (finns på lchfbutiken.com)
Koka upp rabarberna med vatten, vanilj, stevia och arom. Låt rabarberna mjukna till sig. Mixa ihop med en stavmixer, men inte till en slät röra. Gott om de finns lite bitar kvar.
Låt koka ihop en stund till. Smaka av. Låt svalna!
Ät som det är, med mjölk eller grädde eller kanske som topping på glass eller gröt? Mums!
Ekströms kräm från maxi. Också god men onödigt mycket kolhydrater för min del!
Publicerad 2013-11-17 15:46:34 i Allmänt
Åkte just på en "nöjestripp" till Ica maxi i grannstaden Kristinehamn (jag har märkliga intressen på riktigt, ÄLSKAR att strosa runt i mataffärer!). Var från början på jakt efter Alvestas sockerfria glass, den fanns tyvärr inte, men däremot hittade jag min älskade osötade mandeldryck som tyvärr ej finns här i Karlskoga! Har tidigare fått beställa den från internet, men nu kan jag alltså bara åka tre mil för att fylla på mitt lager! Rättså bra må jag säga :)
Bara 0,1gkh/100g. Smakar dessutom väldigt gott!
Mvh /en löjligt lycklig tjej
Publicerad 2013-11-17 13:07:26 i Allmänt
Provade just att tillverka en mejerifri lchfpasta. Relativt smidigt, men den var svår att kavla ut! Degen blir väldigt "svampig" av fiberhusk, men till slut så ;) de vart dock något tjocka eftersom jag tappade tålamodet med kavlandet efter ett tag ;)
Precis utplockad ur ugnen

Skuren i tagliatellebitar
Lchf-pasta 3-4port (1kh/portion vid 4port)
4ägg
1dl vatten
0,5dl fiberhusk
2msk kokosmjöl
Salt
Gör såhär
Vispa ägg med vatten. Vispa ett tag så de blir fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och häll över det i äggsmeten och blanda ihop!
Låt svälla i 10min.
Dela degen i två och baka ut på ugnspapper (ha plastfolie mellan degen och kaveln annars är det omöjligt)
Här kan du få räkna med att få stå ett tag och hålla på ;)
In i ugnen 150grader i 15min.
Rulla ihop degen och skär :)
Publicerad 2013-11-17 09:58:38 i Allmänt
Dagens frukost består av det samma som typ alla andra dagar, sååå gott!
Den består av saffransgröt med min egenkokade jordgubbssylt till, hembakt kokosbröd med rökt kyckling samt brie- och ädelost. Givetvis en kaffe latte till med!
Lc-gröt med smak av saffran
2ägg
1dl mjölk/grädde/sojamjölk/mandelmjölk
1msk kokosmjöl
Vaniljpulver
Kanel
Kardemumma
Saffransarom
Vispa ihop ägg med mjölkprodukten. Blanda i kryddorna + aromen och vaniljpulvret. Rör sist ned kokosmjölet (rör ordentligt då mjölet kan ha en tendens att klumpa sig). Låt puttra ihop sig på medelvärme tills den fått en bra konsistens. Servera med det du gillar (mer kanel? Bär? Mjölk?)
Detta är min absoluta favoritfrukost! Innehåller enbart 2kh/port om man använder kokosmjölk/mandel- eller sojamjölk (osötade givetvis)
Publicerad 2013-11-16 23:22:21 i Middag
Provade att laga till en rättikagratäng efter diverse lovord på olika bloggar, men njae, vet inte vad jag ska säga riktigt.. Tyckte den fick en väldigt bitter och besk smak tyvärr! Får se hur den är imorgon när den ska provätas på riktigt!
Återkommer ;)
Hoppas ni haft en bra lördag!
Publicerad 2013-11-16 17:20:11 i Allmänt
Den kombinationen kan ju aldrig bli fel! Kycklinglårfilé använder jag och den är verkligen så saftig och god, har en helt annan smak jämfört med vanlig kycklingfilé tycker jag!
3 portioner cirka
300 gram kyckling
Champinjoner efter tycke och smak
3dl Kokosmjölk/sojamjölk/mandelmjölk/mjölk/grädde
Ädelost på tub
Brieost på tub
Kryddor efter smak
Stek kycklingen, lägg i champinjonerna efter ett tag och låt dem steka med. Blanda ihop mjölken/grädden med ädelost och brieost (har inga exakta angivelser, jag höftar alltid när jag lagar mat, smaka av helt enkelt!)
Häll över i en ugnsfast form tillsammans med kycklingen och champinjonerna. Låt det steka i ugnen i ca 20-25min på 225 grader.
Servera med sjögräsnudlar eller annat tillbehör du gillar! :)
Fick lite matsällskap av mitt älskade svansbarn, inte alltid helt uppskattat dock ;) svårt att äta samtidigt som någon försöker sno åt sig maten! ;)
Publicerad 2013-11-16 13:19:32 i Allmänt
Eftersom sockerkakan jag bakade häromdagen inte har så lång hållbarhet måste jag ju äta upp den snabbt ;)
Tog lite av min vaniljkräm ovanpå och åh säger jag bara.. Gifter sig mer än fint i munnen!
Lägger ut grundreceptet på sockerkakan igen eftersom det är en sån perfekt grund i de flesta bakverk!
Sockerkaka
2 ägg
0,75dl sötning
0,75dl kokosmjöl
Vaniljpulver
1tsk bakpulver
3-6msk kokande vatten
Sätt ugnen på 200grader.
Blanda ägg och sötning fluffigt (ju fluffigare desto bättre!)
Blanda ihop de torra ingredienserna och häll över det i äggsmeten och blanda. Rör ut med de heta vattnet. Gräddas i ugnen i 25-30min.
I denna bas brukar jag kasta i diverse aromer, kakao, pepparkakskrydda eller lägga ett lager av hemmagjord sylt emellan. Finns inga gränser, bara att köra på det som är gott helt enkelt! :)
Är sugen på att testa att göra en kakaokaka med arraksmak idag, får se hur det blir med den saken! :) antagligen blir det så med tanke på min enorma rastlöshet! ;)
Publicerad 2013-11-16 12:30:02 i Allmänt
Min lunch idag var tänkt att bli äckelwoken från igår men det tog emot för mycket så i stället slängde jag ihop en pizzadeg a la paleo.
Degen. Rätt kladdig, men de fixar till sig rätt väl i ugnen :)

Färdiggräddad pizza
Med babyspenat på. Mycket gott och helt klart godkänt!
Pizzabotten
3 ägg
2,5 dl kokosmjölk/mandelmjölk/sojamjölk (jag har som vanligt mandelmjölk)
1,5dl kokosmjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 msk vitvinsvinäger
1tsk bakpulver
Kryddor efter smak (om man vill givetvis)
Sätt ugnen på 175grader. Smörj ett bakplåtspapper med smör eller kokosfett. Blanda ägg med mjölk och vinägern. Blanda de torra ingredienserna och häll sedan över det i äggsmeten. Blanda ordentligt. Smeta sedan ut på plåten och låt grädda i ugnen i ca 20min.
Höj värmen på ugnen till 225 grader. Fyll pizzan med det du vill ha på!
In i ugnen igen, ca 10 min!
Jag hade rökt kyckling, champinjoner, tonfisk och ädelost som fyllning. Inga fel :)
Publicerad 2013-11-15 18:31:44 i Allmänt
Samma grundrecept som sockerkaka längre ner i bloggen. La dock till pepparkakskrydda i smeten!
Ser inte helt dumt ut va? Ska strax smaka tillsammans med lite ädelost! Har svårt att tro att jag kommer klaga värst mycket ;)
Publicerad 2013-11-15 18:20:56 i Allmänt
Hej och välkommen fredag och LEDIG helg! Hur underbart? Att jobba varannan helg är faktiskt otroligt påfrestande, men det är alltid lika underbar känsla att äntligen få ta helgen efter långa slitiga dagar!
Idag hade jag sett fram emot att laga wok med räkor och kräftstjärtar till middag. Gjorde det häromdagen och då vart det tyvärr inget vidare, trodde då att det berodde på en ny kryddmix jag använde mig av. Nytt försök idag, tänkte jag och använde favoritkryddan thaimix tillsammans med lite habanero. Döm om min förvåning när maten smakade pest IGEN. Alltså var det inte kryddningen det var fel på, det är wokblandningen. Så jävla vidrigt! Använde mig utan vietnamesisk wokblandning (minst kolhydrater/100g) och jag säger bara: UNDVIK om du vill kunna äta utan att halvkräkas. Kan inte riktigt beskriva smaken, men på nåt vis smakar det beskt och ja.. Jag vet inte. Äckligt i vilket fall som helst! kan dock tänka mig att maten skulle smaka gott med en annan wokblandning så välj för Guds skull en annan om ni ska göra den!
Gör såhär:Ca 150g wokgrönsaker
1dl babyspenat
0,5dl dill
3dl kokosmjölk/sojamjölk/mandelmjölk (jag hade bara mandelmjölk hemma så det vart den tillsammans med 0,5-1tsk redrix)
Kryddor efter smak
Ca 50g räkor
Ca 50g kräftstjärtar
Sjögräsnudlar
Stek upp wokgrönsaker och låt steka ett tag. Blanda ner spenat och dill. Blanda ihop mjölken med kryddor och eventuell redrix. Häll över grönsakerna. Klipp ner sjögräsnudlar i såsen och låt puttra med ett tag. Häll sist i räkor och kräftstjärtar!
Kunde vart gott som sagt ;)
Publicerad 2013-11-14 08:41:00 i Allmänt
Provade även att baka sockerkakan i inlägget nedan med ett lager av sylt emellan!
Delade smeten på två, i med ena lagret i formen, lägg sedan sylt ovanpå och täck med sista lagret smet. Vart väldigt bra och ganska snyggt dessutom!
Väl smakat! ;)
Publicerad 2013-11-13 21:10:00 i Allmänt
Aromer är bra grejer! Speciellt när det gäller att smaksätta bakverk! Det står på vissa av dem att det är till bordsvatten men de går precis lika bra att slänga ner i en smet om man så vill :)
Finns några smaker att välja mellan i mitt skafferi :) favoriterna är nog hittills vanilj, saffran och kokos!
köper dessa bland annat på http://rawfoodshop.se
Publicerad 2013-11-13 20:38:00 i Allmänt
Jag älskar verkligen att baka! Och shit vilken god kaka jag just rörde ihop.. Sockerkaka med smak av vanilj och äpple! Åh... Önskar ni kunde smaka, perfekt konsistens dessutom!
Inte så snygg, men ack så smarrig!
Sockerkaka (räcker till 6 små bitar eller 4 större)
2 ägg
Knappt 1dl sötning (jag använder som sagt sötin)
Knappt 1dl kokosmjöl
Vaniljpulver
Vaniljarom
Äppelarom
1tsk bakpulver
3-6msk kokande vatten (kokosmjöl suger mycket vätska så jag hade nog till och med mer)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200grader..
Blanda ägg och sötning fluffigt. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ned det i äggsmeten. Rör ihop och häll sist på vattnet. Grädda i ugnen ca 25-30 min eller tills kakan verkar ha bra konsistens. Jag tror jag hade inne min ca 22 min för att vara exakt!
Gott!!
Publicerad 2013-11-10 09:21:54 i Allmänt
Min frukost idag bestod av brödet från brödmixen (kanongott!!), kaffe latte och gröt. Idag kände jag för lite jul/vintersmaker så jag hade i lite saffran tillsammans med kardemumma och kanel och HERREGUD, säger jag bara, vad GOTT det blev! Älskade jag gröten tidigare så är de verkligen ingenting mot vad jag känner för den nu! Underbart! Det är liksom så att jag längtar tills frukost imorgon så jag får äta den igen! Sjukligt, snart föräter jag mig ;)
Mums!!!!!
Publicerad 2013-11-10 07:41:59 i Allmänt
Hej och godmorgon!
Regnet fortsätter att vräka ner, vilken tur jag har som, häromdagen, fick hem mina underbara hunterstövlar. Antar att de kommer bo på mina fötter den här regniga hösten!
Strax ska jag hugga in på gofrukost, men först lite te i soffan för att vakna till lite!
Publicerad 2013-11-09 22:43:29 i Tips
Fick idag hem en brödmix från http://liveo.se och jag kände (såklart) att jag behövde provbaka ;) väldigt smidigt måste jag säga. En form till gräddning fanns med i paketet och "pulvret" blandas ordentligt i en bunke tillsammans med 3dl vatten. Brödet ska sedan gräddas i 175graders varm ugn i 70minuter!
Imorgon ska de här testas till frukost tillsammans med underbara kokosgröten (ska nog prova att göra gröten på nya mandelmjölken imorgon dessutom)
Återkommer efter smaktestet ;)
Publicerad 2013-11-09 21:40:07 i Allmänt
Åh vad jag älskar att laga mat! Skulle kunna hålla på dagarna i ända, himla svårt att begränsa mig ibland! Har till och med hänt (skäms!) att jag fått slänga mat för att jag "kommer på" nya recept jag bara MÅSTE prova, precis på sekunden, vilket resulterar i en mängd matlådor och ingen tid till att äta upp dem!
Nu har jag dock slut på lådor så nu antar jag att det är okej ;)
Ikväll lagar jag fiskgratäng med blomkålsmos. Har varit sugen på moset länge länge nu! Känner dock liite motstånd till det eftersom blomkål sammantaget ger rätt mycket kolhydrater (ca 5g/portion) men å andra sidan gav själva fisken och såsen ingenting av den varan.. Det får helt enkelt vara okej (diskuterar med mig själv) toppade gratängen med kräftstjärtar och det lockar otroligt mycket att hugga in på direkten vill jag lova!
Blomkålsmos:
1 blomkålshuvud
Fetaost efter tycke och smak
Kryddor (jag har salt, vitpeppar, muskotnöt och dill)
Rensa blomkålen, skär även bort det mesta av de hårda stammarna. Koka upp i en kastrull och låt koka tills blomkålen är mjuk. Häll av vatten och häll sedan tillbaka kålen i grytan så det mesta av kvarvarande vatten får ånga bort.
Stavmixra blomkålen till ett mos. Häll i fetaost samt kryddor.
Jag använde mig sen av en sprits och gjorde små fina "blommor" som tyvärr såsen rann över och förstörde ;)
Fiskgratäng:
Färsk torsk (eller valfri fisk)
Kryddor (jag har vitpeppar och fiskkrydda och salt)
Skicka in fisken i ugnen på ca 175 grader, tills den blir vit (ca 7min)
Spritsa moset runt om fisken. Gör sås gjord på valfri mejeriprodukt (jag använder mandelmjöl tillsammans med redrix) hällde sen i dill och kryddor (samma kryddor typ som resten av maten). Häll sedan såsen över fisken. På med kräftstjärtar och in i ugnen. Jag valde 250grader grill.
Publicerad 2013-11-09 17:23:00 i Allmänt
Tänkte dela med mig av ett recept på en supergod kaka, har hittat inspiration från bakasockerfritt.se (som förövrigt har de absolut bästa bakrecepten). Har dock modifierat kakan en liten aning.
Kakaokaka med smak av kokos
20g smält smör
2-3msk grädde/kokosmjölk/soyamjölk/mandelmjölk/vatten (jag använder mandelmjölk)
1ägg
1dl kokosnötsmjöl
vaniljpulver efter smak och tycke
1msk kakao
1-1,5msk sötning (jag använder sötin)
1-3msk kaffe (tar direkt från min kaffemaskin)
3-6droppar arom (jag använder kokosarom då jag tycker det passar ljuvligt till choklad)
Gör såhär:
Slå på ugnen på 175grader.
smält smör. Blanda de torra ingredienserna, rör ner grädde/mjölk, ägg samt kaffe. Rör runt tills allt blandas. häll över i en mindre form, ställ in i ugnen i cirka 10-12 min. Låt svalna, njut!!

Här med vaniljkräm, yummi!!
Ursäkta kvaliteten på bilderna ;)
Publicerad 2013-11-09 17:12:10 i Allmänt
Det regnar och regnar, dag ut och dag in. På något sätt är det mysigt (Åtminstone så länge jag får vara inomhus). Myser för tillfället upp mig i soffan med levande ljus och en kopp roibostte med smak av vanilj. Har precis ätit lite mat i form av kycklingköttfärssås med sjögräsnudlar. Gudomligt gott!! Snart ska jag hugga in på nybakad chokladkaka och till det lite lchf-glass för alvestaglass samt hemmagjord vaniljsås (som vart mer som en kräm, råkade ha i liiiite för mycket förtjockningsmedel) Livet är inte så dumt ibland :)
Kram!
Publicerad 2013-11-09 17:03:00 i Allmänt

Alpros osötade mandeldryck (0,1g kh/100ml) fantastiskt god dessutom!! Finns att köpa på liveo.se
Vaniljsocker från rawfoodshop.se. Gott och inget socker eller kalorier
Mitt älskade kokosnötsmjöl (4g kh/100g). Finns även det på rawfoodshop.se samt även i lchfbutiken.se
Publicerad 2013-11-08 10:50:03 i Allmänt
Hej!
Då var det dags för helgjobb och jag sitter i skrivandets stund och samlar energi i soffan innan det är dags att dra sig mot Örebro!
Häromdagen bakade jag vaniljbollar och la ut bild på instagram. Flera ville ha recept så here we go..
vaniljbollar
50-100g rumstempererat smör
1dl kokosmjöl (den med 4gkh/100g)
1dl kokosflingor
vaniljpulver (ta så mycket ni vill, gott!)
ca 0,5-1,5msk valfri sötning (jag använder sötin+stevia) sötning kan ni välja själva om ni vill ha i. Bollarna blir rätt söta utan det med!
Vatten
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Ha i rumsvarmt smör (går att värma lite snabbt i micron om man inte har tålamod). Blanda ihop ordentligt, gärna med händerna. "Degen" blir väldigt smulig så man får tillsätta lite vatten tills bollarna är relativt rullvänliga, ta lite i taget så märker ni när det funkar :) rulla sedan bollarna i lite kokos, in i kylen och ät och njut när de är kylskåpskalla! Fantastiskt goda till te/kaffe eller bara äta som de är!
Publicerad 2013-11-07 15:46:05 i Allmänt
Idag har jag en ledig dag! Mycket skönt. Älskar verkligen att bara vara hemma, plocka lite, ta det lugnt och självklart laga mat och leta recept (är ständigt på jakt efter nya intressanta recept att inspireras av). Vaknade redan åtta imorse, var sugen på goda gröten till frukost men upptäckte att min kära sojamjölk var slut (fick hem mandelmjölk häromdagen och köpte därför ingen ny sojamjölk sist jag handlade, men den var fan äcklig så den får bara duga till kaffe och te) så fick åka till maxi tio minuter efter att de öppnat, trodde jag skulle vara ensam där men det kryllade av folk. Vad gör folk uppe så tidigt och HANDLAR dessutom? Nu gjorde ju iofs jag det också ;)
Nu myser jag i soffan med tända ljus, rabarberte och topmodel på tvn, vädret suger precis som de senaste dagarna/veckorna men vad gör väl det när man kan mysa inne? :)
Publicerad 2013-11-07 15:32:00 i Allmänt
Hej! :) Plockade just ut en helt fantastisk kycklinggratäng ur ugnen! Mums! Jobbhelgens matlådor fixade, check!
Ser väl inte direkt superaptitlig ut på bild men den smakade desto godare! ;)
Gratängen (kör inga särskilda mått på innehållet så ta så mycket du vill!):
Kyckling lårfilé ca 300g
Champinjoner (färska)
Zucchini
Fetaost
100ml Sojagrädde (använd vad ni vill, kokosgrädde, grädde)
200ml Sojamjölk (samma som ovan)
Kryddor efter smak, jag använde salt, svartpeppar, curry, thaimix från lchfbutiken.se och vitlök.
Gör så här:
Stek kyckling, lägg i champinjonerna efter ett tag och låt steka med.
Stek zucchini var för sig så den får fin stekyta.
Blanda ihop grädden och mjölken i en skål tillsammans med alla kryddor, eventuellt förtjockningsmedel (jag använder redrix) samt fetaost.
Smörj en form, lägg zucchini underst, lägg sedan på kyckling- och svampblandningen och häll sedan över gräddblandningen!
In i ugnen på 225grader i ca 15-20 min (mitten av ugnen)
Muuums!!
Kram
Publicerad 2013-11-05 08:50:27 i Allmänt
Godmorgon!
Vet inte vad som hänt med mig, har under väldigt lång tid nu vaknat väldigt tidigt även lediga dagar. Idag slog jag upp ögonen kl 7 och gick väl upp kvart över! Tidigare gjorde jag inget annat än sova, lediga dagar sov jag alltid till minst halv elva och kunde då ändå somna till en sväng på eftermiddagen.. Nu sover jag aldrig middag och är i övrigt bra mycket piggare! Otroligt skönt! :) jag vet inte, men gissar på att mina ändrade vanor har med kosten att göra! Tack för detta! ;)
Publicerad 2013-11-04 14:27:05 i Allmänt
Dagens lunch innan jobb blev en pizzaslice med botten gjord på mande
l- och kokosmjöl! Fyllning vart favoriten med barbequesås, champinjoner, kyckling och ost! Sallad med babyspenat, fetaost och gurka :) mums!
Publicerad 2013-11-04 10:32:00 i Allmänt
Vart lyrisk igår när jag hittade alpros soyadryck innehållandes bara 0,1g kh/100g. Hur bra? Dessutom smakar den gott och den är perfekt att ha i kaffe/te, skummad som oskummad! Tummen upp!
Publicerad 2013-11-04 10:20:03 i Allmänt
Idag gjorde jag en sååå god frukost! Åh njutning! Kokosgröt med egengjord hallonsylt, en latte samt smoothie gjord på kokosmjölk samt hallon! Smakade riktigt bra och jag vart väldigt mätt! Perfekt!
Gröt:
2ägg
1dl soyamjölk/mjölk/kokosmjölk
1msk kokosmjöl (med 4gkh/100g)
Lite kanel
Lite kardemumma
Vaniljpulver
Rör ihop alla ingredienser, koka på medelvärme till önskad konsistens.
Jag åt denna med egengjord hallonsylt och hällde soyamjölk över!
Hallonsylt:
1dl frysta hallon (finns jättebra ekologiska på Ica maxi med 5gkh/100g)
Lite vatten
Vaniljpulver
Mosa hallon i en kastrull tillsammans med lite vatten. Tillsätt vaniljpulver. Låt koka ihop på svag värme. Tillsätt eventuell sötning (jag använder sötin som innehåller erythiol och stevia)
Publicerad 2013-11-04 09:52:23 i Allmänt
Hej!
mitt första inlägg, men inte direkt min första blogg. Har tidigare bloggat i omgångar på diverse portaler, men alltid tröttnat.
För ett halvår sedan startade jag "ett nytt liv". Jag började träna samt fundera över vilken kost som är mest effektiv. Har i och med det provat det mesta i kostväg och har genom googlandet samt prova-mig-fram metoden hittat den bästa metoden för MIG. För mig har det inte fungerat att enbart räkna kalorier och där hålla ett underskott, upptäckte relativt snabbt att kolhydrater är en stor bov vad gäller viktökning. Valde därför att rejält minska ner på dessa (äter max 20gkh/dag) men samtidigt ej hålla ett lika högt fettintag som lchf förespråkar. Jag har provat att fortsatt hålla ned på kalorier till viss del och jag använder mig även utav periodisk fasta (16:8 samt 5:2).
I början var det här otroligt svårt, vad innehåller alla matvaror? Det tog låååång tid i affären (tur att jag älskar att handla), läsa på varenda etikett med näringsinnehåll och herregud vad allting innehåller socker och kolhydrater. visste inte heller vad för mat jag skulle laga, det blev ofta samma gamla tråkiga recept dag ut och dag in.. (Så är det visserligen nu med ibland, men bara för att det är sååååå gott).
Nu känner jag dock att jag funnit min kosthållning och jag är otroligt nöjd. På jakt efter nya saker är jag dock hela tiden!
Mer text kommer efter hand! :)